Heb je een diploma nodig om artiest te zijn?

Een diploma in de kunst halen is een onderneming voor de durvers en de vrije denkers, aangezien het vaak tegen de normen en wensen van je omgeving in gaat. Maar een prangende vraag is: heb je eigenlijk een diploma nodig om artiest te zijn? Is het artistieke niet iets dat om talent draait, en daarom geen opleiding nodig heeft?

Het antwoord is ja en nee. Enerzijds kan iedereen artiest zijn. Als je verf op een borstel kunt deppen en die borstel over een canvas kunt vegen, dan ben je schilder. Het resultaat is niet het belangrijkste. Een achtergrond in technieken kan handig en nuttig zijn, maar is zeker niet noodzakelijk. In sommige gevallen hebben mensen zo veel rauw talent, dat ze geen opleiding nodig hebben. Zo zijn er ook bekende acteurs die helemaal nooit naar de theaterschool geweest zijn, hetzij omdat ze al acteren sinds ze kind zijn, hetzij omdat ze gewoon naar een auditie gaan en de regisseur verbluffen.

Wel is het in de theater- en filmwereld vaak zo dat een diploma je een toegangsticketje geeft tot veel meer audities, omdat je een manager hebt of omdat je simpelweg meer connecties hebt in het wereldje. Daarnaast berusten dingen als zingen, acteren en schilderen maar voor een beperkt deel op talent: al de rest is techniek. Je stemtimbre kun je niet veranderen, maar iedereen kan wel leren zijn stem te gebruiken op geheel nieuwe manieren. Het idee dat talent alleen het belangrijkste is, is een romantische notie die niet strookt met de werkelijkheid. Het is dus zeker geen slecht idee om, als bijvoorbeeld acteren of schilderen je passie is, je vaardigheden te verfijnen en te oefenen via een opleiding. Maar niets weerhoudt je ervan om zonder diploma gewoon je inspiratie te vervullen en er helemaal voor te gaan.