Praktijklessen ter voorbereiding op arbeid

Wanneer we het over onderwijs hebben, denkt vrijwel iedereen aan klaslokalen met schrijvende en luisterende leerlingen erin. Praktijklessen zijn echter minstens net zo belangrijk voor goed onderwijs.

Praktijk lessen helpen bij beroepskeuze

Veel kinderen dromen op jonge leeftijd van een bepaald beroep. Dit ontstaat vaak naar aanleiding van hobby’s of door het beroep van een volwassene waar ze tegenop kijken. Door middel van praktijklessen kunnen leerlingen kennismaken met de details van het beroep. Als een leerling ervaring op doet met installatie techniek kan hij of zij later gaan solliciteren bij bijvoorbeeld een bedrijf als worksystem.nl waar men wageninrichting installeert. Tijdens de oriëntatielessen worden de algemene basis vaardigheden geleerd.

Door te snuffelen aan verschillende beroepen, komen de leerlingen op een realistische wijze in aanraking met de diverse beroepen. Hierdoor wordt de keuze voor een bepaalde studierichting in grote mate beïnvloed.

Praktijklessen bij gerichte beroepsopleidingen

Als er eenmaal een beroepskeuze is gemaakt, leert men de specifieke handelingen. Dit kan tijdens speciaal beroepsonderwijs of door middel van interne trainingen bij een bedrijf. Als er sprake is van een gespecialiseerd bedrijf zoals worksystem.nl zullen er in de eerste periode van de aanstelling trainingen worden gegeven die helemaal toegespitst zijn op de wageninrichting. Voor de werknemers is dit prettig omdat ze precies leren wat van hen verwacht wordt. Met name voor bedrijven als worksystem.nl is het ook van belang om de veiligheid van de geïnstalleerde materialen te kunnen waarborgen naar de klant. Zowel werknemers als bedrijven hebben baat bij regelmatig terugkerende praktijktrainingen in allerlei beroepen waarbij men met de handen werkt.

Het geeft de leerlingen meer zelfvertrouwen indien ze meerdere malen kunnen oefenen met de handelingen. In deze periode zal blijken of de leerling echt geschikt is voor het werk en of het daadwerkelijk een beroep is wat ze leuk vinden.