De rol van kleding op scholen

Er zijn nog steeds landen waar een schooluniform verplicht is. Dit ziet er voor het vrije Nederland misschien wat streng en ouderwets uit, maar toch heeft het wel degelijk een voordeel wanneer alle kinderen op school dezelfde kleding dragen. Zo is het immers niet direct zichtbaar tot welke sociale klasse het kind behoort. Voor de meeste kinderen en hun ouders is dit een pluspunt. Bovendien hoeft er bij een uniform niet te worden nagedacht over wat er die schooldag aangetrokken zal worden.

Op scholen in Nederland ziet het er heel wat fleuriger uit op het schoolplein, maar dit brengt ook enkele nadelen met zich mee. Kinderen kunnen ten opzichte van elkaar erg hard zijn. In elke groep zit wel een kind dat regelmatig gepest wordt. Soms is kleding hiervan indirect de oorzaak. De eerste indruk die kinderen van elkaar krijgen komt voort uit uiterlijkheden, waaronder kleding. Met name op basisscholen doen tal van ouders erg hun best om hun kinderen goed voor de dag te laten komen. Echter, niet iedereen kan zich dure merkkleding veroorloven en zeker niet wanneer de kledingstukken om de zoveel tijd vervangen moeten worden omdat het kind eruit is gegroeid.

Vriendschappen op school ontstaan meestal aan het begin van een schooljaar. Het is opmerkelijk dat kinderen die met elkaar de pauze doorbrengen veelal in eenzelfde stijl gekleed zijn. Gelukkig is er tegenwoordig veel betaalbare kleding voor kinderen en tieners te koop zodat ze er altijd modieus kunnen uitzien. Zo heeft https://www.na-kd.com/nl een ruim assortiment aan hippe kinderkleding in diverse prijsklassen en stijlen. Dankzij de prachtige foto’s van kindermodellen op de website is het niet moeilijk om te visualiseren hoe geweldig jouw kind er in deze kleding zal uitzien.

Een docent of mentor observeert de kinderen in zijn of haar klas en signaleert mogelijke problemen bij voorkeur in een vroegtijdig stadium. De thuissituatie speelt een grote rol bij het leervermogen van een kind. Een signaal dat het thuis niet goed loopt kan eventueel waargenomen worden in de kleding die een kind draagt. Wanneer een kind bijvoorbeeld leerproblemen heeft en tevens meerdere malen in vieze of kapotte kleding op school verschijnt, zal de mentor of docent geneigd zijn de oorzaak van de leerachterstand aan de thuissituatie te koppelen. Hij of zij zal verder onderzoek doen door met de ouders van het betreffende kind te gaan praten.

Wanneer er sprake is van verwaarlozing binnen een gezin en de jeugdzorg ingeschakeld dient te worden, is het vaak de kleding van het kind die een eerste aanwijzing leverde. De verantwoordelijke schoolfunctionarissen dienen uiteraard altijd alert te blijven om geen voorbarige conclusies te trekken en ze moeten te allen tijde respectvol met de ouders omgaan.

Kleding is uitgevonden om onze lichamen warm te houden, maar in de loop der jaren hebben kledingstukken een veelzijdige maatschappelijke functie gekregen.