Goedkoper leven als uitwonende student

We weten allemaal dat het niet goedkoop is om te studeren. Hoewel het schoolgeld in Nederland aanzienlijk lager is dan het schoolgeld in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Engeland, is het voor Nederlandse studenten nog steeds niet eenvoudig om op een comfortabele manier rond te komen.

Zo blijkt het bijvoorbeeld dat de gemiddelde uitwonende student per maand ongeveer €1082,- kwijt is. De uitgaven van een student zijn bijvoorbeeld de huur, eten en drinken, telefoonabonnement, studieboeken en andere studiebenodigdheden, ontspanning en vervoer. We rekenen hier het maandelijkse collegegeld dus nog niet eens bij!

Dit kan ervoor zorgen dat een gemiddelde student aan het eind van zijn studie een erg hoge studieschuld heeft opgebouwd. Hoewel deze lening op dit moment renteloos is, is dit nog steeds geen leuke toevoeging aan het leven dat je na je studie op wilt gaan bouwen.

Hieronder noemen wij twee manieren om als uitwonende student goedkoper te leven, zonder daar al te veel voor op te hoeven geven. Studeren moet natuurlijk wel leuk blijven!

Bespaar op studiebenodigdheden

We weten dat studiebenodigdheden zeer duur kunnen zijn. Studieboeken zijn waarschijnlijk de duurste soort boeken die je ooit hebt gezien en om dan nog maar te zwijgen over dure laptops en andere apparaten.

Om deze reden zou je er dus voor kunnen kiezen om deze benodigdheden tweedehands te kopen. Je hebt waarschijnlijk wel eens studenten gezien die hun studieboeken aan jongerejaars studenten doorverkopen, maar heb je er ook wel eens aan gedacht om te zoeken naar een goedkopere manier om een laptop aan te schaffen?

De website https://mresell.nl/ verkoopt bijvoorbeeld refurbished Apple producten. Dit betekent dat je op deze website op een veel goedkopere manier aan een Macbook of iPad zou kunnen komen. Deze producten zijn in goede staat en komen met twaalf maanden garantie.

De aanschaf van een refurbished product helpt je dus al bij het besparen op de benodigde studie materialen.

Ga op zoek naar een kamer buiten de stad

In een stad wonen is eveneens niet goedkoop. De gemiddelde huurprijs voor een kamer in Amsterdam ligt bijvoorbeeld makkelijk rond de €500. Dit is erg hoog als je maandelijks niet veel te besteden hebt en waarschijnlijk ook geen tijd hebt om naast je studie veel te werken.

Om hierop te bezuinigen kun je besluiten om naar een kamer buiten de stad te zoeken. De binnenstad is namelijk vrijwel altijd een stuk duurder dan de buitenstad. Mocht de buitenstad nog steeds aan de dure kant zijn, kun je er ook voor kiezen om in een nabijgelegen dorp te gaan wonen. Het kan even duren voordat je een goedkope kamer te pakken hebt, maar met genoeg uithoudingsvermogen en een beetje geluk kom je er uiteindelijk wel!