Mode en kostuum

Mode-ontwerper lijkt nog zo’n droomberoep dat in de praktijk helemaal onhaalbaar is. Maar dat hoeft het niet te zijn. Misschien wordt je niet meteen de volgende Giorgio Armani, maar met een diploma mode of kostuum kun je nog steeds op vele plaatsen terecht. Je kunt bijvoorbeeld in het management van een modehuis of kledinglabel stappen, kleding ontwerpen voor een keten, of kostuums ontwerpen voor film en theater. En niets houdt je tegen om je eigen label uit de grond te stampen.

Mode-opleidingen zijn echter wel competitief en hebben meestal een zeer gelimiteerde intake, en bovendien zijn er niet veel scholen in Nederland en België die zulke opleidingen aanbieden. Opnieuw kan het nuttig zijn ook in het buitenland te gaan zoeken. Zeker specifieke opleidingen als theaterkostuum zijn eenvoudiger te vinden in bijvoorbeeld Londen. In Nederland is er onder andere het Amsterdam Fashion Institute, TMO Fashion Business School, Akademie Vogue en meer. Doe zeker goed je research en probeer ook steeds huidige studenten of ex-studenten van de school te bevragen over hun ervaringen en hun vooruitzichten. En zorg dat je aan scholen kunt tonen dat je gepassioneerd bent met een portfolio aan tekeningen en ontwerpen.