Ambachtelijke opleidingen

Bij ambachtelijke beroepen denkt men nog steeds dat dit alleen de beroepen zoals timmerman, loodgieter of bakker zijn. Toch is de keuze veel groter voor de ambachtelijke beroepen. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een goudsmid, een kledingontwerper, meubelmaker – of ontwerper of schoenmakers en schoenenontwerpers. Mensen met een creatieve inslag kunnen zich vaak goed in de ambachtelijke beroepen vinden en juist die creatieve ambachten worden gelukkig ook weer steeds populairder bij de jongeren.

Schoenen ontwerpen en herstellen

Bij de opleiding ambachtelijk schoenmaken kun je niet alleen je creativiteit kwijt, je leert tijdens de opleiding hoe je op een professionele en vakkundige manier verschillende soorten schoenen kunt maken. Dit kunnen allerlei soorten schoenen zijn, van herenschoen tot damesschoen, van sneaker tot naaldhak. Een opleiding voor om op een ambachtelijke manier schoenen te leren maken, kan een goede basis zijn voor verschillende richtingen. Je kunt er namelijk niet alleen creatief mee bezig zijn, je leert ook hoe je een kapotte schoen kunt herstellen. Er zijn ook speciale opleidingen voor schoenhersteller. Als je meer de commerciële richting op wilt, is een opleiding op het gebied van schoenen natuurlijk ook een goede basis als je als schoenverkoper aan de slag wilt.

De schoen van toen en nu

Schoenen zijn niet meer weg te denken in deze wereld, ondanks dat in sommige landen mensen nog steeds blootvoets lopen. Ooit waren eenvoudige windsels de enige bescherming die mensen voor hun voeten hadden, hieruit is ook de sandaal ontstaan, voordat de eerste echte schoen kwam. Inmiddels zijn er niet alleen schoenen, maar ook laarzen, slippers of zelfs overschoenen. Ieder schoeisel is er in talloze kleuren, vormen, uitvoeringen en modellen. Daarnaast is schoeisel ook verkrijgbaar in verschillende maten, zodat het precies bij een bepaalde voet past.

Nooit genoeg schoenen

De vorm van de schoen is vaak modegevoelig en de talloze schoenen ontwerpers spelen hier handig op in. Zij zetten de nieuwe trends, waardoor men graag nieuwe schoenen koopt, zelfs terwijl je andere paar nog niet versleten is. Sommige mensen hebben echt een schoenenverslaving, zij hebben kasten vol met schoenen in allerlei kleuren en modellen. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld honderden sneakers hebben, unieke uitvoeringen, bijzondere kleuren of hele aparte modellen. Waar voor de één de schoen puur een gebruiksvoorwerp is om de voeten te beschermen, is voor de ander de schoen een aanvulling op je uitstraling. Zeker bij veel Italianen spelen mooie schoenen een grote rol. Iemand met afgetrapte of ouderwetse schoenen maakt minder indruk dan iemand met een paar mooie en trendy stappers. Er zijn ook veel Italiaanse schoenontwerpers en eerlijk is eerlijk, het vakmanschap en het oog voor detail hebben ze wel.

Een eigen onderneming

Natuurlijk zijn er ook nog tal van andere opleidingen waarin je jouw creativiteit kwijt kunt. Bij dit soort opleidingen kun je alle kanten op. Je kunt een opleiding volgen om je te specialiseren in een bepaald onderdeel, een bepaalde richting of om bijvoorbeeld je eigen onderneming te beginnen.