Theater- en filmstudies

Wie theater of film wil gaan studeren, heeft minder keuze aan scholen dan wie bijvoorbeeld ingenieur wil worden. Zeker acteeropleidingen zijn niet dik gezaaid, en werken zowat altijd met audities, waar de concurrentie groot is. Toch hoef je je daardoor niet te laten afschrikken. Niet geschoten, altijd mis, toch? Het kan geen kwaad deel te nemen aan verschillende audities – desnoods jaren na elkaar. Heel wat beroemde acteurs zijn nooit naar de theaterschool geweest, of hebben verhalen over verschillende malen geweigerd worden.

In Europa is het mekka voor theater en film Londen. Daar zijn heel wat meer theater- en andere creatieve opleidingen verzameld op kleine oppervlakte dan in heel Nederland samen. Als je een carrière als acteur ambieert, kan het dus nuttig zijn om de oversteek naar de andere kant van het kanaal te overwegen. Zo vergroot je je eigen kansen. Zorg wel dat je je goed voorbereidt op de plaatselijke stijl van audities, en dat je je Engels goed oefent. Schrikken de vaak exuberante prijzen van de opleidingen je af, kun je nog steeds een beurs aanvragen. Of je kunt het in Nederland zelf gaan proberen, bijvoorbeeld bij de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam.